Videoitu jouluviesti Tampereen yliopistollisen sairaalan työntekijöille 20.12.2021

Maa on niin kaunis, kirkas Luojan taivas…

Tuttu laulu, vai mitä. Tämä joululaulu löytyy myös virsikirjasta, mutta monelle se on tuttu jostain muualta – vaikka jo lapsuudesta koulun joulujuhlasta tai partioleiriltä tai jostain erityisesti mieleen jääneestä tilanteesta. Sitähän lauletaan vuoden ympäri, kesälläkin, vaikka sen yksi säkeistö liittyy jouluun. Sitä lauletaan myös häistä hautajaisiin, ilosta suruun.

Ehkä tämä laulu sopii niin moneen paikkaan siksi, koska se kattaa kaiken alhaalta ylös, alusta loppuun. Siinä yhtyvät maa ja taivas sekä menneisyys ja tulevaisuus. Aika kiitää ja sukupolvet vaihtuvat.

Te yliopistollisen sairaalan väki olette saaneet viimeisten parin vuoden aikana käydä läpi monia tilanteita. Koko maailmaa on vaivannut yksi ja sama virus, tai muunnelmat samasta viruksesta. Pandemia on piinannut erityisesti terveydenhuoltoa. Teillä on ollut huolta ja kiirettä, pelkoa resurssien riittämättömyydestä, potilaspaikkojen loppumisesta, työhön uupumisesta. Olette joutuneet kiinnittämään entistä enemmän huomiota oman terveytenne suojeluun potilaiden pelastamisen lisäksi. Teidän on pitänyt venyä samalla kun valtionjohdolta ja viranomaisilta on odotettu selviä suuntauksia siitä, miten pandemia yhdessä voitetaan.

Tätä laulua on joskus kutsuttu ”pyhiinvaeltajien lauluksi”. Kaunis luonnehdinta, kuvaahan se ihmisen matkaa. Tarkemmin tutkien laulun sävelellä ei kuitenkaan ole erityistä pyhiinvaellusten taustaa. Olennaista kuitenkin on, että sen sanoin monet ovat yhtyneet sukupolvien vaellukseen ja nähneet elämänsä liittyvän Jumalan suuriin tekoihin. Jokainen ihminen on osa Jumalan hyvien tekojen sarjaa maailman alusta sen iankaikkiseen täyttymykseen asti.

Myös teillä sairaalan työntekijöillä on oma tärkeä paikkanne Jumalan hyvien tekojen sarjassa. Pandemian piinatessa koko yhteiskuntaa teihin on kohdistunut erityisiä paineita. Mutta niissä te olette kantaneet osanne ehkä muita kansalaisia selvemmällä tietoisuudella omasta vastuustanne. Te olette omalla paikallanne ottaneet osaa Jumalan tekoihin maailman ihmisten hyväksi.

Laulussa kiitetään Jumalan luomistyöstä. Maa on kaunis, taivas on kirkas ja kaunis. Talven pimeinä iltoina taivasta katsoen voi vain ihmetellä, että koko maailmankaikkeuden Luoja kumartuu tämän pienen taivaankappaleen ja sen asukkaiden puoleen. Hän on niin kiinnostunut ihmisten elämästä, että sitoutuu siihen itsekin antamalla Poikansa syntyä pieneksi lapseksi. Siitä lauloivat enkelit ensin paimenille.

Kunnia Herran,
maassa nyt rauha,
kun Jeesus meille armon toi.

Siunatkoon Jumala teidän kaikkien joulun viettonne. Aamen.