Piispan muotokuva

Taidemaalari Timo Vuorikosken maalaama muotokuva paljastettiin Tampereen piispantalossa keskiviikkona 6.3.2019 tuomiokapitulin juhlaistunnossa.

Muotokuvan ydinajatuksena on kuvata piispa virkaan kuuluvine tunnuksineen välittämässä kristinuskon vuosituhantista sanomaa ja kirkkojen yhteyttä nykyhetkeen ja tämän päivän ihmisille. Muotokuvassa piispa esitetään puolivartalokuvana ulkona ja voimakas auringonvalo lankeaa hahmoon oikealta yläviistosti. Mallin oikeassa kädessä on ehtoolliskalkki.

Maalauksen vasemmassa reunassa on kookas elämänpuu. Puun alla ja ehtoollismaljan yläpuolella horisontissa erottuvat Pyynikin harjun siluetti ja sen rannalta nouseva savupiippu nähtyinä Hatanpään kartanon rannasta. Pyynikin harjun edessä on Pyhäjärvi, joka piispan takana muuttuu Jordan-virraksi. Oikeassa reunassa alhaalla virrassa on viitteellisesti kuvattuna Jeesuksen kaste. Näin muotokuvaan on saatu mukaan evankelis-luterilaisen kirkon molemmat sakramentit, ehtoollinen ja kaste.

Muotokuvan oikeassa reunassa kasteen yläpuolella on karu vuoristomaisema Israelista Jordan-virran varrelta ja sen huipulla kolme tyhjää ristiä muistuttamassa Golgatan tapahtumista. Ristien yläpuolella on laaja valkoinen pilvimassa sinisellä taivaalla. Sen päällä, aivan kuvan yläreunassa, on kullankeltainen valo, josta viitteelliset säteet suuntautuvat sekä tyhjille risteille että Jeesuksen ylle. Valonsäde päättyy kyyhkyseksi Jeesuksen pään yläpuolella.

Muotokuva on öljyvärimaalaus kankaalle.

Muotokuva asettuu jatkoksi Tampereen piispantaloon sijoitettujen hiippakunnan piispojen muotokuvien pitkään jatkumoon. Muotokuvat ovat kaikki esillä piispantalossa.

Ari Luomajoki piti esityksen piispojen muotokuvista piispantalon avoimien ovien päivässä 27.9.2019: