Ilmastojohtamisen aamupäivän avaussanat Hyytiälän metsäntutkimusasemalla 10.6.2021

On tärkeää osallistua ilmastonmuutoksen torjuntaan. Me näemme jo muutoksen vaikutukset, esimerkiksi talvet ovat entistä vähälumisempia. Minäkään en enää ole aiempaan tapaan päässyt hiihtämään Pyynikinharjulle, joskin siellä tänä vuonna oli taas pitkästä aikaa kunnolla lunta.

Mutta nyt olemme koolla nimenomaan johtamisen vuoksi. Olemme yleisesti tietoisia ilmastonmuutoksen torjumisen tarpeista, mutta helposti ajattelemme, että tarpeet ja velvollisuudet ovat jossain muualla, kuten hallituksilla tai suurilla yrityksillä, joihin oma vaikutusvaltamme ei yllä. Toisaalta olemme tietoisia yksilöiden vapaiden valintojen merkityksestä, mutta niitä saatamme pitää pieninä. Mitä jää näiden väliin? Tarvitaan yhteisöllisiä sitoumuksia ja toimia, jotka ylittävät henkilökohtaiset ratkaisut. Sitä varten tarvitaan nimenomaan johtamista, jotta yksilöiden valinnat johtaisivat instituutioiden muutokseen. Kirkon energia- ja ilmastostrategian mukaan meidän on tarkoitus olla hiilineutraali kirkko vuonna 2030.

Seurakunnissa on ilmastojohtaminen tärkeää kahdesta syystä. Ensinnäkin seurakunnat ovat merkittäviä metsänomistajia, joskin niiden osuus kaikista Suomen metsistä lienee alle yhden prosentin. Mutta monissa seurakunnissa on vaikea päättää, miten metsien kanssa tulisi toimia. Ymmärretään hyvin metsien suojelun sekä hiilinielujen luomisen tärkeys, mutta samaan aikaan tarvitaan kipeästi metsätuloja toiminnan ylläpitämiseen. Seurakunnissa tarvitaan viisautta kestävään metsäomaisuuden hoitoon.

Toiseksi on ilmastojohtaminen tärkeää, koska seurakunnat ovat avainasemassa tähdättäessä eettisesti hyvään ja oikeaan elämään. Kirkossa ohjataan toimimaan sellaisten arvojen mukaan, jotka nousevat kristillisestä uskosta. Usko ei kannusta tuhoamaan ja tuhlaamaan vaan viljelemään ja varjelemaan, kuten ihminen saikin paratiisissa Jumalalta tehtäväkseen. Usko antaa toivon, jonka voimasta ihminen voi katsoa ei ainoastaan menneisyyteen vaan myös tulevaisuuteen. Hän voi osallistua Jumalan työhön luomakunnan uudistamiseksi, uudeksi luomiseksi. Siinä tarvitsemme myös luonnontieteiden tuomaa viisautta, ja siksi olemme nyt täällä Helsingin yliopiston metsäntutkimusasemalla.