Piispan adventtitervehdys 2018

Adventti on odotusta. Aikaa katsellaan kalenterin luukuista. Neljä viikkoa kysyy malttia. Päiviä lasketaan, kunnes niitä on vain muutama ja lopulta ei yhtään.

Mitä tapahtuu, kun odotus päättyy? Vietetään juhlaa. Jaetaan lahjoja ja lauletaan. Levätään, syödään ja iloitaan. Mutta entä sitten, kun kuusi kuihtuu ja koristeet kootaan? Onko kaikki ohi? Jäikö juhlasta jälkiä? Muuttiko viime joulu mitään? Muuttaisiko tämänvuotinen?

***

Vuonna 2018 ovat mielessä olleet Suomen synnytystuskat. Sisällissodan arvet siirtyivät sukupolvelta toiselle. Satakaan vuotta eivät parantaneet kaikkia haavoja. Muistoissa on vaiettuja veritekoja ja vääryyksiä. Maa on muuttunut monella tapaa, mutta ihmisissä on vanhoja vammoja.

Tänä syksynä on muistettu myös maailmansodan päättymistä sata vuotta sitten. Eurooppa oli juuttunut taisteluhautoihin tapattamaan nuorisoaan. Oma sisällissotamme oli lyhyt konflikti suuren katastrofin reunalla, mutta verisyydessään se oli yksi pahimmista yhden kansan koettelemuksista. Tänä jouluna sisällissotia käydään Syyriassa ja Jemenissä. Miten syvät haavat piirtyvät noihin maihin? Herra armahda, anna rauha.

***

Joulun salaisuus ei ole siinä, että laskeminen loppuu ja päästään juhlaan. Joulu on uuden ajan alku. Sen sisältönä on odottamaton muutos: Jumala syntyy ihmiseksi, kaikkivaltias alentuu heikoksi. Majesteetti pukeutuu pienuuteen, kaiken Luoja köyhyyteen. Joulu on aikain käänne. Jouluna katsellaan tulevaisuutta uusin silmin. Ehkä mikään ei näytä erilaiselta, mutta jotain on tapahtunut, mikä muuttaa kaiken.

Kun Maria synnytti esikoisensa, hänen elämänsä muuttui. Muutoksen syvyys oli hänelle salaisuus. Ei hän arvannut, mitä Pojan tielle oli varattuna, vielä vähemmän, mihin Poika hänetkin johtaisi. Vasta vähitellen selvisi, miten perinpohjaisesti kaikki oli muuttunut.

Mieti seimen lapsen voimaa. Vähäinen vauva voi muuttaa maailman, sillä hänellä on voima muuttaa ihmisiä. Joulun jälkeen asiat ovat toisin. Jeesus Kristus johtaa maailman kohti rauhaa ja sovintoa. Mutta siihen hän tarvitsee sinua. Hän aloittaa muutoksen syntymäjuhlansa viettäjistä.

Hyvää joulua ja siunattua uutta vuotta 2019!